T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / MERKEZ - Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi

Çocuk Üniversiteleri

Rehberlik

Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi

Çocuk Üniversitesi, çocuklara, üniversite ile etkileşim içerisinde, yaparak, yaşayarak ve eğlenerek, bilimsel ve eleştirel düşünme, yaratıcı olma, yargılama, sorgulama, soru sorma, merak duyma, sorun çözme gibi temel yaşam becerilerini kazandırmak amacını güden; bu amaçla onları erken yaşta bilimin ve sanatın eğlenceli yüzü ile tanıştıran bir yapılanmadır. Bu yapılanmada üniversite öğretim elemanları ve öğrencileri, deneyimlerini çocuk ve gençlerin ilgilerini bilime, bilimsel düşünceye ve sanata çekecek biçimde yapılandırarak aktarırlar. Çocuk Üniversitesi'nde temel amaç, bilimsel olanın niteliğini, bilimsel düşünce yöntemini, yaratıcı ve özgün düşüncenin asallarını çocuk ve genç insanlar için ulaşılabilir kılmak, hazır düşüncelerin değil yeninin, tekrarlananın değil özgün olanın peşinde olan bireyler yetiştirmek, çocukların bilimi ve bilimsel konuları anlayabileceklerini keşfetmelerini ve sanatın özgün anlam üretme potansiyelini kavramalarını sağlamak, çalışmalara katılan bireyleri bilimsel ve sanatsal alanda daha ileri düzeyde çalışmalar içinde yer almaya, araştırma yapmaya teşvik etmek, yaratıcı ve yenilikçi düşünme ile üretim sürecini kavratmak ve yeni nesil bilim insanı profili oluşturmaktır.  Bu nedenle ister bilimin ister sanatın alanına ilişkin olsun özgün ya da yeni olan, bilinenler arasında yeni bağlantılar keşfedebilen bireylerin varlığını gerektirdiğinden, bu program temel iki alan üzerine oturmaktadır: bilim ve sanat.
Çocuk Üniversitesinde sanatın desteği ile bilimsel bilgi, yaratıcılığı ve yaratıcı düşünceyi destekleyecek biçimde paylaşılacak ve bilim çocuklar için somut, gözle görülür hale gelecektir. Böylece bilimin ve sanatın bir grup insanın tekelinde ve yaşamın dışında değil, tersine gündelik yaşamın hemen her alanında herkesi ilgilendiren konular olduğu gösterilir. Bilimin ulaşılamaz olduğu ya da sanatın bireyin gelişiminde önemli bir yeri olmadığı gibi önyargılar ve klişe düşünceler de böylelikle aşılmış olur.

Uygulanan Programlar

•             Aranızda Matematiği Sevmeyen Var mı?

•             Böcek Şenlik Okulu

•             Çocuklar Çağdaş Sanatı CER Modern'de Keşfediyor

•             Felsefe Okulu

•             Gökbilim Okulu

•             İnsan Hakları Tiyatrosu

•             Mimarlık Okulu

•             Su Okulu

•             Toprak Bilimleri Okulu

•             Yaşam Bilimleri Okulu

Daha Fazla bilgi için ; http://www.cocukuniversitesi.ankara.edu.tr/

 

Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Programları (ÜYEP)

Çoğumuz, üstün yetenekli ve üstün zekalı öğrencilerin eğitim sisteminin işleyişi içinde zamanla kaybolup gittiklerinden şikâyet etmişizdir. Bu sorun temel alınarak kurulan Üstün Yetenekliler Eğitim Programları (ÜYEP), üstün yetenekli öğrencilere örgün eğitimlerine ek olarak bireysel farklılıklarına uygun ve bilimsel temellere dayanan destekleyici eğitim etkinlikleri sunmayı amaçlamaktadır.

Türkiye dışında bazı ülkelerde, 11-12 yaşlarında bazı üstün zekalı öğrenciler üniversitelerden dersler alabilmektedirler. Bu öğrenciler 13-14 yaşlarında iken üniversiteyi bitirme olanağı bulabilmektedirler. Ancak ülkemizin eğitim sistemi bu tür bir uygulamaya müsaade etmemektedir. ÜYEP'te bu sorunu farklı bir yolla çözmeye çalışıyoruz. ÜYEP öğrencileri, üniversitede çalışan öğretim üyelerinden ve bilim insanlarından dersler alarak kendilerini geliştirme olanağı bulmaktadırlar.

Amacımız, üstün yetenekli öğrencilere sadece iyi eğitim vermek değildir; daha uzaklara bakmaktayız. Genç üstün potansiyelleri başarılı yetişkinlere dönüştürmek nihai amacımızdır. ÜYEP, öğrencilerin yeteneklerini keşfettikleri, kendilerini geliştirme olanağı buldukları eğitsel ve sosyal bir ortamdır. ÜYEP sınıflarında geleceğin bilim insanlarının tohumlarını atmayı hedefliyoruz. ÜYEP öğrencilerini gelecekte olağanüstü başarılı, sıra dışı kişilikler olarak görmek bizim en önemli misyonumuzdur.

2007-2008 öğretim yılında ilk kez uygulamaya geçirilen ÜYEP başlangıçta yalnızca ilköğretimin altıncı ve yedinci sınıflarında öğrenim gören üstün yetenekli öğrencileri kapsamaktadır. Yakın bir gelecekte ilköğretimin ve ortaöğretimin bütün kademelerindeki üstün yetenekli öğrencilere hizmet verebilmek programın hedefleri arasındadır.

Bazı üstün zekalı ve üstün yetenekli öğrenciler potansiyellerinin farkındadırlar. Bazılarının potansiyelleri ise ne ebeveynleri ne öğretmenleri ne de kendileri tarafından fark edilebilir. Amacımız her iki öğrenci grubuna da ulaşabilmektedir. Bundan dolayı, ÜYEP tanılamalarına kendilerini yetenekli olarak düşünmeyen öğrencilerin de başvurmaları bizim ve öğrencilerin kendileri için çok önemlidir.

Anadolu Üniversitesi ve TÜBİTAK desteğiyle Anadolu Üniversitesi Üstün Zekâlıların Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından kurulmuş bir program olan ÜYEP, kapsam olarak Türkiye'deki ilk ve tek program olma özelliğini taşımaktadır.

Daha Fazla bilgi için ; http://www.uyep.anadolu.edu.tr/

 

İnönü Üniversitesi ; Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi ve İnönü Çocuk Üniversitesi

İnönü Üniversitesi ana yerleşkesi içinde bulunan Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi ve İnönü Çocuk Üniversitesi, kendi derslikleri ve laboratuvarları ile ve nispeten çakışan yönleri olsa da farklı hedefleri olan ayrı oluşumlardır. Adı geçen merkezin amacı, bölgemizdeki okul-öncesi ve ilköğretim okullarında üstün yetenek ve zekâya sahip olarak belirlenmiş çocukların bulundukları bu erken yaşlarda üniversite ortamına alınarak sağlıktan sanata kabiliyetli oldukları alanlarda kendilerini gerçekleştirecekleri bir ortam sağlamaktır. Bu bağlamda, bu bireylerin sahip oldukları olağanüstü merak, motivasyon ve yaratıcılıklarının daha da uyarılması için alanlarında tanınan bilim adamlarından bilgilendirme ve uygulamalar almalarının sağlanarak geleceğin bilim ve teknolojisini üreten bilim insanlarının yetiştirilmesi başlıca hedefler arasındadır. Daha geniş bir hedef kitleye hitap eden Çocuk Üniversitesi ise, sosyoekonomik olarak dezavantajlı çevreler dahil her türlü kesimden ilköğretim öğrencisinin erken yaşlarda üniversite ortamı ve oradaki akademik yaşam ile tanışmalarını sağlamaktadır. Görsel yönü zengin deney ve uygulamalarla çocukların bilime olan ilgileri, bilimsel araştırma ve analitik düşünme yetenek arttırılırken, öğrenmenin yaşam boyu bir olgu olduğundan hareketle öğretmenlere düzenli olarak bilimdeki en son gelişmeler ve kendi okullarında yapabilecekleri çeşitli yeni deney ve uygulamalar konusunda bilgilendirmede bulunulmaktadır.

Daha Fazla bilgi için ; http://iys.inonu.edu.tr/index.php?web=uyem&dil=tr

 
İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi

 

İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi bir yıllık bir ön çalışmanın ardından İstanbul Üniversitesi Senatosu kararı ve Yüksek Öğrenim Kurumu onayı ile Şubat 2010 da kurulmuştur. Bu ön çalışmada öncelikle dünyadaki iyi uygulamalar yerlerinde incelenmiş ve başta İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi olmak üzere Türkiye'de ilköğretim ve lisedeki öncü kamu ve özel kuruluşlarından görüşler alınmıştır. Dünyada ilk 500'e giren tek üniversite olan İstanbul Üniversitesi'nin alanlarında öncü olan bilim adamlarının katkıları alınmış ve proje geliştirilmiştir. Yönetim ve organizasyon başlığı altında görülebileceği gibi üniversitemizin yüzlerce mensubunun özenle yaptıkları çalışmaların sonucu ortaya çıkan programın dünyadaki bu alanda yapılan faaliyetlerin en iyisi ve en kapsamlısı olduğu rahatça söylenebilir. İstanbul Üniversitesi bu çerçevede yapılacağı geniş çaplı faaliyetler ile birçok öğrencinin hayatını olumlu yönde değiştirmeyi amaçlamaktadır. Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin genel amaçları aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

a) Toplum açısından bilimsel bilginin erişilebilirliğini artırma,

b) İlköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilerin, ilgi duydukları bilimsel alanlarla ilgili güvenilir ve güncel bilgiyi, o alanın önde gelen bilim adamlarından alması. Öğrenciler, herhangi bir alanda, hâlihazırda gördükleri müfredatın ötesinde bir bilgi sahibi olmak istediklerinde, bu bilgiyi ülkemizin önde gelen üniversitesinden sağlaması,

c) Bilimsel meraka sahip olan öğrencilerin İstanbul Üniversitesine bir bağlılık geliştirmesi ve gelecekte yapacağı tercihlerde İstanbul Üniversitesi'ni tercih etmesi

d) Ülkemiz eğitim sistemi içerisinde sıklıkla görülen, öğrencilerin meslek tercihinde bulunurken yapılan hataların önceden giderilmesi ve bu yolla oluşacak kaynak dağılımı ve emek piyasası problemlerine katkı sunulması

e) Üniversitelerin, kamuoyu nezdindeki imajına katkıda bulunması

f) Herhangi bir alanda sıra dışı bir yeteneğe sahip bir öğrenci tespit edildiğinde, ilgili öğrencinin ailesine gerekli bildirimin ve yönlendirilmenin yapılması ve bu çerçevede ülke insan kaynaklarının etkin dağılımına katkıda bulunulması

g) Öğrencilerin erken yaştan genç bilim adamı yetiştirme projelerine alınarak üstün donanımla yetiştirilmesi

Bu bağlamda yüzlerce yaz okulu, bilimsel geziler ve bilimsel modüller hazırlanmış ve gençlerimizin ilgisine sunulmuştur.

Daha Fazla bilgi için ; http://www.iuyazokulu.com

 

Trakya Çocuk Üniversitesi

Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Trakya Çocuk Üniversitesi, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Sürekli Eğitim Merkezi, Edirne İli Valiliği, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trakya Çocuk Dergisi işbirliği ile 4-14 yaş arasındaki 1000 çocuğumuzun yaz tatillerini güvenilir uzman ellerde, keyifli ve verimli bir şekilde geçirebilmelerini sağlamak üzere ilgi alanlarına uygun olarak tercih edebilecekleri sosyal ve zihinsel gelişimlerini destekleyici aktivitelerle dolu bilimsel programlardan yararlanma imkanı sunmaktadır.

20 Haziran -29 Temmuz 2011 tarihleri arasında 6 hafta olarak planlanan Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Trakya Çocuk Üniversitesi olarak adlandırdığımız bu program Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi Eğitim Fakültesi binasında uygulanacak, toplamda 21 ayrı bilim ve ilgi alanını içine alan etkinliklerden oluşmaktadır.

Daha Fazla bilgi için ; http://trakyacocukuniversitesi.com/

 

Karabük Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi

MİSYONUMUZ

Ulusal ve evrensel değerlere duyarlı, araştırmacı, sorun çözme yeteneğine sahip, dürüst, kültürel olarak donanımlı, zekâ, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasiteleri veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren ve konunun uzmanları tarafından üstün veya özel yetenekli olduğu belirlenen öğrencilere yaşantısal bir eğitim vermek.

VİZYONUMUZ

Hedef kitlemizdeki üstün yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak, kapasitelerini geliştirirken üst düzeyde kullanmalarını sağlamak, ülkemizin kaderini tayin edecek beyin gücünü, duyuşsal, bilişsel ve sosyal yönden eğitmek öğrencilerimize tüm öğretim kademesinde bilimsel düşünme yetisi kazandırmak, tüm yönüyle entellektüel bireyler kazandırmak, ülkemizin her türlü sorununu içselleştiren ve bununla ilgili projeler üretebilen bireyler yetiştirmek.

Daha Fazla bilgi için ; http://kuyem.karabuk.edu.tr/

 
Uludağ Çocuk Üniversitesi

4, 5 ve 6. sınıf ilköğretim öğrencilerinden oluşan 40 kız, 40 erkek öğrenci keyifli ve verimli bir bilimsel biyoloji eğitimi alacak. Kimi zaman laboratuvarda mikroskop başında, kimi zaman da Görükle yerleşkesindeki orman alanında inceleme gezilerine çıkacak olan öğrenciler beş tam gün boyunca biyoloji bilimini, suyun canlılar için önemini, suların nasıl kirlendiğini, akarsuyun kir tutup tutmadığını, Mendel genetiğini, DNA parmak izini, mantarlar ve ekonomik önemini, meyve sineğini, mikrokozmozu, bitkilerin sağlık açısından kullanımını, polenleri, doğada bitki örtüsünün oluşumu ve tahribatını, Türkiye'nin bitki çeşitliliğini, bitkilerin nasıl beslenip bize nasıl besin hazırladıklarını, bal arısı ve balı, sağlıklı beslenmeyi, parazitleri ve böcekleri öğrenecek. (UÜ Rektörlük Basın Bürosu)

 

 

Sinop Çocuk Üniversitesi

Amacımız

Sinop Üniversitesi Çocuk Üniversitesi olarak amacımız, bilimsel düşünce yöntemini ve özgün düşünmeyi çocuklara kazandırmak, çocukların bilimi ve bilimsel konuları keşfederek anlamalarını sağlayacak bir ortam oluşturmak, çocukları daha ileri düzey araştırmalara dâhil ederek üretken bir bilim insan profili oluşturmaktır.

Daha Fazla bilgi için ; http://www.sinop.edu.tr/cocuk_universitesi/default.asp

 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.04.2014 - Güncelleme: 04.10.2023 16:44 - Görüntülenme: 3052
  Beğen | 0  kişi beğendi