T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / MERKEZ - Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi

Uzaktan-Online Eğitimde Uyulması Gereken Etik Ve Disiplin Kuralları

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında "Uzaktan-Online Eğitim" sistemi içerisinde uymamız gereken yazılı ve yazılı olmayan kurallar vardır. Bu kurallar Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi ailesi üyeleri olarak bilinmeli ve bizler bu doğrultuda davranışlar sergilemeliyiz. Haklarımızı ve yaptıklarımız ya da yapacaklarımız sonucunda karşılaşacağımız sonuçları bilmemiz bizi daha bilinçli bireyler haline getirmekle beraber, bu süreci en verimli şekilde kullanmamıza da olanak sağlayacaktır. Bu kurallar:

 

·       İletişimdeki saygı ve nezaket online(çevrimiçi) ortamlarda da geçerlidir.

·       Ders esnasında dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirecek önlemler alınması gerekmektedir.

·       Online ders saatleri sırasında gürültü çıkaran faaliyetlerden kaçınılması gerekmektedir.

·       Ders esnasında veli öğrenciye müdahale etmemelidir ve öğrencinin öğrenme ortamında bağımsız olarak bulunmasına olanak sağlanmalıdır.

·       Öğrencilerin derse giriş sürecinde gerekli teknik hazırlığın yapılmış olması ve derse hazır halde bulunmaları gerekmektedir.

·       Öğrencinin uzaktan eğitim sürecini sağlıklı yürütebilmesi adına hangi desteğe ihtiyacı olduğu veli tarafından takip edilmelidir. Öğrenci gerekli bilgi ve becerileri edinene kadar, veli eş düzenleyici olarak öğrenciye yol gösteren ve destekleyen olmalıdır.

·       Derse başlamadan kamera ve ses düzeninin kontrolü yapılmalı ve uygunluğu tespit edilmelidir.

·       Derse uygun kılık-kıyafet ile katılım sağlanmalı ve kamera açıldığında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşabilecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır.

·       Ders esnasında, dersin akışını ve işleyişini bozacak durumlar oluşturulmamalı ve bu tip istenmedik davranışlardan kaçınılmalıdır.

·       Online öğrenme süreci için düzen ve tertip oluşturmak ve bu durumu alışkanlığa dönüştürmek sürecin sağlıklı olması adına önemlidir.

·       Okul ortamında olduğu gibi uzaktan eğitim sürecine kesintisiz devam etmenin, zamanında ve kurallara uygun şekilde katılımın bir seçenek değil sorumluluk olduğunu unutulmamalıdır.

 ·       Ders esnasında herhangi bir sebepten dolayı dersi terk eden öğrencinin derse hiç girmemiş gibi devamsız yazılacağı bilmelidirler. (Ders esnasında bağlantı sorunu yaşayıp, dersten çıkma-kopma gibi durumlarla karşılaşan öğrenci, ekran görüntüsü alarak durumu belgelemekle yükümlüdür. Bu gibi bağlantı kaynaklı durumlar yukarıdaki açıklamayı o gün ve o ders için geçersiz kılar.)

·       Ders esnasında öğretmene yönelik herhangi bir istenmedik söz, hakaret, suçlama, saygısızlık ve ders düzenini bozan tavır ve davranış "Orta Öğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği" doğrultusunda değerlendirilecektir. Davranışın niteliğine karşılık gelen maddeye göre değerlendirme yapılacak ve disiplin işlemi uygulanacaktır.

·       Ders esnasında, öğretmen öğrencinin öğrenme sürecine yarar sağlayacağı düşünülen durumlarda kamera açılmasını isteyebilir. Bu durumda bir başka öğrencinin, kamerayı açan kişi ve kişilerin görüntüsünü alması, bunu herhangi bir sosyal platformda yayınlaması ya da çoğaltması, yasal olarak bilişim yoluyla işlenen suçlardan sayılmakta olup, bu durumun ağır hukuki ve cezai sonuçları olduğu bilinmelidir.

·       Dersin, öğretmen "ders bitti" demeden bitmediği bilinmelidir.

·       Unutulmamalıdır ki iletişim sadece sözlü bir biçimde kurulmaz. Sağlıklı bir iletişimin temelinde nezaket ve dürüstlük yatar. 

·       Derslerin sağlıklı bir şekilde işlenmesi, öğretmen ve öğrencilerin bu süreci en iyi şekilde geçirmelerini sağlamak temel amaçtır. Bu konuda Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi ailesi olarak her birey kendi üstüne düşen hak ve sorumluluklara uygun davranmalı ve ihlallerden kaçınmalıdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.06.2021 - Güncelleme: 16.06.2021 16:29 - Görüntülenme: 293
  Beğen | 1  kişi beğendi